Emma Holten og Bodil Skovgaard Nielsen om underskud og omsorgsarbejde
Hvordan værdisætter vores samfund mennesker og omsorgsarbejde i dag? Det er afsæt for aftenens samtale, når Emma Holten er på scenen til arrangement eksklusivt for medlemmer af Students Only!
Få adgang via Students Only
Dette arrangement er kun for medlemmer af Det Kgl. Biblioteks netværk for studerende, Students Only!
For at få adgang til arrangementet, skal du melde dig ind i Students Only! Når du har meldt dig ind, modtager du en mail med købslink efter et par dage.
Det koster ikke noget at være medlem af Students Only!
Vigtig anerkendelse af omsorgsarbejdet i samfundet
Det usynlige omsorgsarbejde, såsom hjemmepleje og rengøringsarbejde, bliver af politikere og økonomer anset for at være en underskudsforretning i landets samlede BNP. Emma Holten har med Underskud sat fokus på den manglende anerkendelse af det usynlige (men essentielle) arbejde, vi normalt tager for givet.
Når Holten skriver om omsorgens værdi, trækker hun både tråde til aktuelle debatter om f.eks. mental load og til popkulturens mange eksempler, mens hendes kritik af samfundets aktuelle økonomiske modeller har bund i både feministisk og økonomisk teori.
Økonomisk overskud og menneskeligt underskud
Emma Holten skriver skarpt om menneskets værdi i et økonomisk perspektiv. Med udgangspunkt i begrebet feministisk økonomi stiller Emma Holten spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt at prissætte menneskers omsorgsarbejde på linje med lønarbejde for at kunne værdisætte det i samfundet. Ifølge Holten er netop prissætningen afgørende. I et samfund, hvor beslutninger tages med blikket rettet mod effekten på bundlinjen, er vi nødt til at kunne regne på alt – også omsorgsarbejde - for at træffe beslutninger på et korrekt grundlag.
Kritikerne har skrevet om Underskud
”Det er noget af en bog at debutere med. Der er smæk for skillingen for nu at bruge en økonomisk metafor. Må hendes kritik af omsorgens manglende rolle i økonomi få betydning vidt og bredt.” – Politiken ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
”Underskud er et vigtigt, velskrevet og højaktuelt værk. Med en karakteristisk blanding af nysgerrighed, sorg og humor blotlægger Holten det menneskesyn, der ligger til grund for den genstridige forestilling om kvinder, omsorg og reproduktion som én stor underskudsforretning.” – ATLAS
Det store regneark
Samfundets manglende værdisættelse af omsorgsarbejde rammer især kvinder, som traditionelt har haft – og stadig har – flest omsorgsfunktioner både i det private og i det offentlige. Finansministeriets økonomiske regnemodeller viser, at kvinder – såvel som børn, handikappede, syge og udkørte – ikke bidrager positivt til landets produktivitet. Et af samfundets største problemer er simpelthen, at det at give og få omsorg bliver betragtet som noget, der simpelthen ikke kan betale sig, påpeger Emma Holten. Individet bliver gjort til et tal i det store regneark.
Emma Holten har med Underskud skabt stor debat. Denne aften rykker debatten ind i Dronningesalen, hvor Emma Holten vil rette vores blik mod den ulighed i de økonomiske regnemodeller, som gør omsorgsarbejde usynligt. Men også på den overordnede diskussion: om hvorvidt mennesket vitterligt skal måles og vejes for at have værdi.
Medvirkende
Emma Holten
Emma Holten er en feministisk aktivist, debattør og foredragsholder, som igennem årene har fået opmærksomhed med især projektet Samtykke i 2014. Hendes aktivisme berør emner som sexisme, diversitet, seksuel vold og feministisk økonomi.
Bodil Skovgaard Nielsen
Journalist, kritiker og litteraturanmelder på Information.