Strategi for digitalisering af fysisk kulturarv

Det Kgl. Biblioteks strategi for digitalisering af den fysiske kulturarv for perioden 2020-2023.

Middelaldermotiv med overlay af binære tal

Foto: Annemette Kuhlmann og Helle Brünnich Pedersen

Formål med digitalisering af den fysiske kulturarv

Det Kgl. Bibliotek er Danmarks nationale bibliotek. Det er vores opgave at indsamle, bevare og tilgængeliggøre de fysiske samlinger og sikre, at brugerne af biblioteket kan udnytte denne betydningsfulde del af vores fælles kulturarv bedst muligt.

Digitalisering af fysiske værker og samlinger spiller en central rolle for denne nyttiggørelse. Ikke alene gør digitaliseringen det muligt at give online adgang til digitale versioner af samlingerne. Den løfter også informationen fra de fysiske værker over i et digitalt vidensunivers og åbner dermed op for helt nye måder at søge efter, udforske og kombinere kulturarven på til gavn og glæde for uddannelse og forskning, oplysning og oplevelse.

Digitalisering af kulturarv spiller også en væsentlig rolle i forhold til at sikre bevaring af information på fysisk materiale, der er truet af nedbrydning eller fysiske medier truet af teknologisk forældelse. På samme måde kan en digitalisering beskytte udsatte fysiske samlinger mod slitage og tyveri ved at stille digitale kopier til rådighed. Endelig kan en digitalisering sikre, at der i det mindste findes en digital kopi, hvis et værk skulle gå tabt som følge af brand, oversvømmelse eller andre katastrofer.

De bevaringsværdige fysiske samlinger fylder i dag mere end 100 hyldekilometer i bibliotekets magasiner, og de vokser fortsat. Samlingerne består af bøger, tidsskrifter, småtryk, aviser, arkivalier, noder, kort, billeder, fotografier, lyd- og videooptagelser, m.m. Disse kulturarvssamlinger er indsamlet gennem pligtaflevering, donationer og indkøb. Endnu er kun en mindre del af de bevaringsværdige samlinger digitaliserede og tilgængelige online.

Brugerne forventer i stigende grad, at de kan benytte bibliotekets samlinger digitalt. Målet med vores kulturarvsdigitalisering er derfor at øge udbud og tilgængelighed af de samlinger, som brugerne efterspørger og gøre det hurtigere at besvare forespørgsler og levere digitaliseringsopgaver. Samtidigt skal digitalisering sikre, at samlingsopbygning understøtter vores øvrige formidlings- og bevaringsopgaver.

Vi operer således med en flerårig digitaliseringsplan og følgende digitaliseringsprogrammer:

  • Det Kgl. Biblioteks Skatte – digitaliseringer af særligt værdifulde værker og samlinger
  • Bestil & Benyt – brugerstyrede digitaliseringer
  • Oplev & Udforsk – kuratorstyrede digitaliseringer orienteret omkring formidling af samlinger
  • Beskyt & Bevar – kuratorstyrede digitaliseringer primært rettet mod bevaring af samlinger

Kulturarvsdigitaliseringen må ikke forveksles med vores almindelige kopiservice, hvor brugerne selv kan lave kopier af fysiske værker, der ikke er omfattet af vores bevaringsforpligtigelse.

Strategiske målsætninger

Omfanget af bibliotekets samlinger og efterspørgslen på digitaliseret materiale i forhold til de ressourcer, vi har til rådighed betyder, at vi til stadighed arbejder med en hård prioritering af hvilke samlinger, vi udvælger til digitalisering. Samtidigt har vi løbende fokus på at effektivisere digitaliseringsprocesserne, og den måde digitaliseringsarbejdet er organiseret på. Endelig arbejder vi på at øge mængden af ressourcer til digitalisering gennem forbedring af eksisterende forretningsmodeller og udvikling af nye.

De overordnede strategiske målsætninger er:

1. Prioritering og udvælgelse af kulturarv til digitalisering

For at øge de allerede digitaliserede samlingers anvendelighed og skabe større helhed i samlingsopbygningen vil vi prioritere systematisk digitalisering af pligtafleverede samlinger:

  • Kronologisk digitalisering af 1600-tals bøger og afsøgning af muligheder for efterfølgende digitalisering af 1700-tals og 1800-tals bøger
  • Tematisk digitalisering af aviser og generel samlingsopbygning
  • Bevaringsdigitalisering af truede AV-medier, herunder lyd- og videooptagelser på magnetbånd

Desuden vil vi prioritere digitalisering af de mest betydningsfulde og efterspurgte museale samlinger, blandt andet for at undgå slitage af værkerne som følge af brug på for eksempel læsesal:

  • Særligt værdifulde værker, der kun må benyttes på den specialsikrede del af Forskerlæsesalen og under hensyn til bibliotekets politik for beskyttelse af henholdsvis ophavsret og persondata.3
  • Andre betydningsfulde kulturhistoriske værker, for eksempel fotografier af kongelig hoffotograf Peter Elfelt

2. Konsolidering af tværgående arbejdsgange og systemer til styring af digitaliseringsprocesserne

For at effektivisere og øge digitaliseringskapaciteten vil vi styrke integrationen mellem de systemer, der forvalter, bevarer og giver adgang til det digitaliserede materiale, og strømline tværgående arbejdsgange og processer. I første omgang ved implementering af et workflow management system til håndtering af tværgående digitaliseringsprocesser. Vi vil desuden styrke automatisk generering af metadata under digitalisering til gavn for brugerne, der får lettere ved at søge i samlingerne, samtidig med at det gør det muligt for os at optimere vores samlingsforvaltning.

3. Videreudvikling af forretningsmodeller for kulturarvsdigitaliseringen

For at skabe større råderum for digitaliseringen af kulturarven vil vi strømline og promovere samarbejdet med eksterne partnere og kunder omkring digitaliseringsprojekter. Desuden vil vi lave en kortlægning af vores services rettet mod kulturarvsdigitalisering, fra standard services som digitalisering af danske bøger on demand til mere specialiserede services som multispektral digitalisering og analyse. Som led i kortlægningen vil vi udrede omkostninger ved de enkelte services og deres nytteværdi i forhold til brugerne og samlingsforvaltningen. På den baggrund vil vi videreudvikle de mest hensigtsmæssige forretningsmodeller.

4. Forbedring af kommunikationen til brugerne om kulturarvsdigitalisering

For at gøre det lettere for brugerne at benytte og bestille kulturarvsdigitalisering skal alle digitaliseringsservices beskrives og prissættes på www.kb.dk, og de eksisterende bestillingsformularer skal konsolideres.