Strategi for bevaring af fysisk kulturarv
Strategien skal styrke det bevaringsfaglige arbejde, sikre fokus på bæredygtighed i den måde vi bruger og bevarer samlingerne på, og øge synligheden af bevaringsfaglig viden og forskning
Baggrund
Det Kgl. Bibliotek er Danmarks nationale bibliotek og vi er ansvarlige for forvaltningen af bibliotekets kulturarv. Bibliotekets magasiner huser i dag mere end 100 hyldekilometer bevaringsværdige samlinger, som går helt tilbage til middelalderen og frem til i dag. Denne betydningsfulde kulturarv er indsamlet gennem pligtaflevering (1), donationer og indkøb. Samlingerne består af manuskripter, trykte bøger, tidsskrifter, småtryk, aviser, arkivalier, noder, geografiske kort, glober, postkort, plakater, arkitekturtegninger og -modeller, grafik, fotografier, lyd- og videooptagelser mm. Foruden de nationale bevaringsværdige samlinger forvalter biblioteket også andre værdifulde samlinger, ikke mindst er der i universitetsbibliotekernes ældre samlinger værker af væsentlig kulturel betydning.
Ud over at bevare samlingerne giver Det Kgl. Bibliotek også mulighed for, at de bevaringsværdige samlinger kan bruges. Som låner kan man bestille værker, som vi herefter bringer ind fra magasinerne og giver adgang til på bibliotekets læsesale. Ligeledes digitaliserer vi de fysiske værker og giver adgang til indholdet online, hvilket også efterfølgende beskytter originalmaterialerne mod slitage. Det Kgl. Bibliotek arrangerer også udstillinger, for eksempel kan man på Skatteudstillingen opleve nogle af bibliotekets mest betydningsfulde værker. Ligeledes udlåner vi værker til eksterne udstillinger. Kulturarvssamlingerne formidles også gennem bibliotekets skoletjeneste og i forbindelse med begivenheder som Kulturnatten.
Det overordnede mål for Det Kgl. Biblioteks arbejde med bevaring af den fysiske kulturarv er at sikre samlingerne lang levetid og beskytte værkerne, når de er i brug (2). Mere konkret fører bibliotekets bevaringsfaglige medarbejdere tilsyn med samlingerne og opbevaringsmiljøet i magasiner, og sørger for at iværksætte bevaringsindsatser, når det er nødvendigt. De løser løbende konserverings-, dokumentations, materialeanalyse-, monterings- indbindings- og emballeringsopgaver, også i forbindelse med indsamling af nye værker. Ligeledes bidrager de til bibliotekets forebyggende og aktive beredskab. Når værkerne skal udlånes, udstilles, digitaliseres eller anvendes til andre formidlingsformål arbejder medarbejderne for, at det sker på en forsvarlig måde, så den øgede belastning som følge af transport, håndtering, belysning mv. slider mindst muligt på de fysiske materialer. De bevaringsfaglige medarbejdere rådgiver også i bevaringsspørgsmål, analyserer bevaringsforhold, undersøger fordele og ulemper ved forskellige bevaringsindsatser, tester bevaringsmetoder og udvikler nye. Ligeledes forsker de inden for bevaring af kulturarv og omsætter forskningsresultaterne til praksis. Endelig formidler de viden om bevaring af arkiv- og biblioteksmaterialer, samt disses historiske fremstillingsteknikker.
Bevaringsarbejdet, der er forankret i Bevaringsafdelingen, sker i tæt samarbejde med bibliotekets øvrige medarbejdere og bygger på en overordnet prioritering af indsatserne ud fra samlingernes og de enkelte værkers betydning, efterspørgslen på dem og deres bevaringstilstand. Bevaringsafdelingen er et videns- og kompetencecenter for bevaring af biblioteks- og arkivmaterialer. I kraft af sin størrelse dækker afdelingen alle væsentlige bevaringsfaglige aspekter af relevans for kulturarvssamlingerne og på et højt specialiseret niveau. Afdelingen løser også større bevaringsopgaver for eksterne institutioner, herunder Rigsarkivet.
Strategiske målsætninger
Ud over afvikling af det løbende bevaringsarbejde har Det Kgl. Bibliotek i perioden 2021-2023 en række overordnede strategiske målsætninger, som er beskrevet herunder (3).
Prioritering og optimering af bevaringsarbejdet
Det Kgl. Bibliotek er gennem en række sammenlægninger vokset betydeligt de seneste år. Omfanget af bevaringsværdige samlinger og antallet af magasiner er øget, og der er også kommet flere materialetyper til. Hertil kommer at vi er i gang med at tage et nyt moderne magasin i brug og fraflytte en række utidssvarende magasiner. Alle disse forandringer lægger pres på vores ressourcer og betyder, at der er behov for at gentænke og optimere det bevaringsfaglige arbejde yderligere.
I forlængelse heraf er det nødvendigt at tilpasse den måde arbejdet er organiseret på, samt øge fokus på, at bibliotekets indsats er rettet mod de mest bevaringsværdige samlinger. Desuden er der behov for en kortlægning og prioritering af bevaringsopgaverne, samt en vurdering af hvilke bevaringsfaglige kompetencer biblioteket har brug for fremadrettet.
Bæredygtig bevaring og brug
I denne strategiperiode vil vi, i forlængelse af bibliotekets Klimastrategi 2021-2025, også have fokus på bæredygtighed i bevaringsarbejdet. Her vil vi først og fremmest arbejde på at nedbringe energiforbruget i vores magasiner uden at gå på kompromis med vores mål for samlingsbevaringen. Derudover vil vi arbejde systematisk med bæredygtighed i forbindelse med indkøb, transport og logistik, samt genanvendelse af affald.
Vi vil også ind tænke bæredygtighed i forhold til den måde vi (for)bruger kulturarven på. Vi vil styrke indsatsen for, at udlån, udstillinger og anden brug af samlingerne sker så skånsomt som muligt, så vi ikke kun imødekommer de ønsker nutidens brugere har, men også tager højde for kommende generationers behov for at opleve kulturarven.
Indsamling, kommunikation og synliggørelse af bevaringsfaglig viden og forskning
Vi ønsker at styrke indsamlingen og implementeringen af ny viden inden for bevaring og udbrede denne viden særligt i forhold til de af bibliotekets medarbejdere, der arbejder med forvaltningen af den fysiske kulturarv og til bibliotekets brugere af den fysiske kulturarv.
Det at institutionen er blevet større har øget behovet for at effektivisere den bevaringsfaglige rådgivning. Det vil vi sikre ved at udarbejde flere vejledninger og FAQ (svar på ofte stillede spørgsmål) og gøre dem tilgængelige online.
I forlængelse af bibliotekets forskningsstrategi 2020-2023, (4) vil vi også styrke synligheden af forskningen i bevaring i forhold til omverdenen.
Noter
1. I henhold til den danske pligtafleveringslov skal Det Kgl. Bibliotek indsamle og bevare den del af kulturarven, der omfatter offentliggjort materiale (undtagen film, der sorterer under Det Danske Filminstitut), og gøre det tilgængeligt for almenheden inden for rammerne af anden lovgivning.
2. Læs mere om vores mål og principper for det bevaringsfaglige arbejde og de typer af bevaringsfaglige opgaver vi udfører i Det Kgl. Biblioteks Politik for bevaring af fysisk kulturarv
3. Til internt brug er der udarbejdet en handlingsplan, hvor målsætningerne er opdelt i en række operationelle delmål.
4. Læs mere om Det Kgl. Biblioteks forskningsstrategi