Brevskriver og gourmet
Grundet sine evner som musiker var Weyse en yndet middagsgæst i mange borgerhjem. Det udnyttede han til at sætte tænderne i ”Østerspaastejer” og ”Pillau”.
Weyse var en stor gourmet, og som en hyppig gæst i en række københavnske borgerhjem blev han præsenteret for et rigt udvalg af tidens fineste madkultur. Da han tilmed var en flittig brevskriver, kan vi, især i hans senere år, følge hans besøg hos sine venner og få indgående beskrivelser af de middagsretter, der blev sat på bordet. På den måde bærer hans breve vidnesbyrd ikke kun om Weyses personlige smag, men også om de gastronomiske strømninger, som man kunne møde i København i denne periode - det vil sige i årene fra anden halvdel af 1830’erne og til Weyses dødsår 1842.
Til bords hos professoren
Lad os se på menuen, som blev serveret 16. september 1839, da Weyse var middagsgæst hos professor i filosofi F.C. Sibbern. Middagen fik disse ord med på vejen:
”Ingen Formad! men en curieux Ret: Pillau, der ikke smagte ilde Her, Actonie! har Du Recepten. Høns, Ænder, Lammekjød og Spegeskinke sættes paa Ilden med Vand, og Suppen sies. Saa mørkaages i Suppen en Portion Risengryn, derpaa slaaes det igjen paa Kjødet tillige med nogle hakkede og brunede Løg (hvoraf Fedtet borttages), faaer endnu et lille Opkog, og serveres med smaae spidse Butterdeigs Kager. –”
Actonie var en god madinteresseret veninde af Weyse, som blev gift med hans plejesøn.
En ”fortreffelig” suppe
Et par måneder senere, 21. november 1839, besøgte Weyse admiral, baron Hans Holsten – Weyse virkede også tilfreds med denne menu:
”fortreffelig: Suppe, Østerspaastejer, forloren Skildpadde, hvortil der blev presentert Citroner og kold Punsch, Skinke med Macaroni og Kaal med Castanier, fersk Lax med Capersauce og Kartofler, Dyresteg med Compots og Salater, og store Marins med Creme. ’So leben wir alle Tage!’ hedder det her i Huset.”