Fotografi af folkemængde, der fejrer befrielsen.

Foto: Søren Christian Henriksen

Befrielsesbudskabet

Midt i den sædvanlige nyhedsudsendelse 4. maj klokken 20.35 lyder budskabet, som danskerne har ventet på. Nemlig at de tyske topper har trukket sig, og Danmark atter er fri efter 5 års mørke.

Befrielsesbudskabet lyder 4. maj 1945

Det begyndte som en helt almindelig udsendelse fra BBC. En af dem som tusindvis af danskere i løbet af krigen har vænnet sig til at skrue ind på for at få nyheder, der ikke har været en tur gennem den tyske censur. Johannes G. Sørensen læser nyhederne op på den danske redaktion i BBC's lokaler i London. Men seks minutter inde i udsendelsen, mens mikrofonen et øjeblik er slukket, stikker kollegaen Flemming Barfoed hovedet ind til Johannes G. Sørensen og fortæller ham, at nu har de tyske tropper i Danmark endeligt overgivet sig. Sørensen tænder for mikrofonen, og så kommer det. Budskabet, som mange danskere kender: 

Det var forbudt at lytte til BBC, men det stoppede ikke en euforisk stemning i at brede sig i hele landet. Folket væltede ud på gaderne, hvor mørklægningsgardinerne blev brugt til at bygge bål.

De mørke år var slut. Nu kom sommeren og friheden.

Befrielsen 1945: Menneskemængde med flag ved befrielsen
Allerede i løbet af aftenen 4. maj blev Dannebrog fundet frem fra gemmerne, og byerne blev klædt i rødt og hvidt. Billedet her er dog sikkert fra 5. maj.Foto: Ophav ukendt

Foto: Ophav ukendt

I samlingen af lyd og musik har vi forskellige varianter af befrielsesbudskabet. Nogle indeholder kun øjeblikkene, efter Sørensen tændte mikrofonen igen, mens andre videregiver hele nyhedsudsendelsen, som den blev sendt 4. maj 1945 kl. 20.30. Vi bringer den fulde udsendelse. Du kan høre de befriende ord ca. fire minutter inde i optagelsen.

Befrielsesbudskabet 4. maj 1945

Befrielsesbudskabet 4. maj 1945 oplæst af Johannes G. Sørensen. Udsendt via BBC, og senere udgivet af DR (Statsradiofonien).

Danskerne fik nyheder under krigen fra radio og aviser. Begge medier var under censur, men stort set alle husstande havde radio og et abonnement på et dagblad. Efterhånden som tyskerne strammede grebet om radioens nyhedsudsendelser, og Radioavisen blev rent tysk i 1944, gik mange danskere over til at lytte til BBC og Sveriges Radio, der ikke var underlagt den tyske censur. Det var grunden til, at så mange danskere sad med ørerne til radioapparatet, da Johannes G. Sørensen kunne fortælle, at Danmark atter var frit.