Danmarks befrielse 1945
Vi har fundet materiale i samlingerne fra de fem forbandede år og de tidlige majdage i 1945, hvor friheden vendte tilbage.
På mange måder blev Danmarks befrielse lige så mærkværdig, som besættelsen 9. april 1940 havde været. Dengang blev Danmark taget på sengen af de tyske soldater, og kampene sluttede efter få timer. Også befrielsen kom uden større slag på dansk grund. Montgomery modtog de tyske styrkers overgivelse på Lüneburger Heide langt syd for den danske grænse. Først 8,5 time efter tyskerne havde overgivet sig, ankom de første allierede soldater.
Vi er gået på opdagelse i samlingerne og har fundet materiale om befrielsesbudskabet, fejringen og opgørene i gaderne, historien om Det Kgl. Biblioteks hemmelige samling og meget mere.
Levende lys i vinduet
Under besættelsen havde mørklægningsgardiner efterladt gaderne i mørke, men da befrielsesbuskabet lød, kom lyset igen. Vi er gået i samlingerne og undersøger traditionen med lys i vinduet 4. maj.
Befrielsesbudskabet
Midt i den sædvanlige nyhedsudsendelse 4. maj klokken 20.35 lyder budskabet, som danskerne har ventet på. Nemlig at de tyske topper har trukket sig, og Danmark atter er fri efter 5 års mørke.
Den endelige befrielse af Bornholm
Mens resten af landet fejrede befrielsen 4. maj 1945, begyndte det få dage efter at regne med bomber på Bornholm. Først næsten et år efter, kunne øen endeligt fejre befrielsen.
Fra fest til farlig stemning
Mørklægningsgardinerne var næppe brændt ud, før landsforrædere, stikkere og tyskervenlige skulle stilles til ansvar for deres handlinger, og nogle steder forandrede stemningen i gaden sig.
Augustoprøret 1943
Kom med tilbage til den dramatiske og oprørske stemning i Danmark i august 1943, som fik afgørende indflydelse på resten af besættelsestiden.
Bibliotekets hemmelige samling
Under tyskernes besættelse 1940-1945 modtog Det Kgl. Bibliotek i al hemmelighed en stor del af den illegale presses tryksager. Men en aften i 1944 bliver den hemmelige samling afsløret.