DR-arkivet
Gå på opdagelse i en enestående mængde af DR’s udsendelser i Det Kgl. Biblioteks DR-arkiv.
Vi har glædet os til at kunne præsentere dig for Det Kgl. Biblioteks DR-arkiv. Vi har arbejdet på at gøre så meget som muligt søgbart, så hurtigt som muligt.
Den første portion indhold er fra perioden 2006-2024. Men du skal vide, at vi stadig ikke er færdige. Der kommer mere indhold, og vi gør hele tiden DR-arkivet bedre.
Sådan søger du i DR-arkivet
Nyttig baggrundsviden
Når du søger i DR-arkivet, søger du i alle de metadata, vi har om udsendelserne. Det vil i de fleste tilfælde sige titel, kanal, tidspunkt, beskrivelse og i nogle tilfælde kategori.
Det er langt fra alle udsendelser, der er koblet med en god beskrivelse eller har tilknyttet en sigende kategori, så måske er det nødvendigt at søge et par gange, før du får det rigtige resultat frem.
Du har bedst chancer for succes med din søgning, hvis du kender titlen eller rammer søgeord, der optræder i beskrivelsen af udsendelsen.
Når du har udført din søgning, kan du filtrere på kanal og/eller tidspunkt.
Sådan fungerer en almindelig søgning i søgefeltet
Når du søger via søgefeltet, får du i udgangspunktet de resultater, hvor alle dine søgeord forekommer på samme tid - i lige præcis den form og stavemåde, du har skrevet dem.
Det betyder, at en søgning på Nu skal du se dyr vil vise resultater, hvor alle ordene indgår - hver især med præcis denne form og stavning - men ikke nødvendigvis i samme sætning eller rækkefølge.
Det vil altså også sige, at en søgning på eksempelvis hotel ikke vil finde resultater, hvor der står hoteller eller badehotel.
Inkludér flere stavemåder, sammensatte ord og endelser
Hvis du vil have resultater, der inkluderer flere former, stavemåder, endelser eller sammensatte ord, hvor dit søgeord indgår, kan du bruge ? eller * i din søgning.
? er nyttigt til at erstatte ét bogstav, hvis du for eksempel vil inkludere to forskellige stavemåder af et ord i din søgning. En søgning på Son?a vil både vise resultater for Sonia og Sonja.
* benyttes til at erstatte et eller flere bogstaver og gør dermed din søgning endnu bredere. Bruger du for eksempel * for enden af et ord, kan du søge på alle ordets endelser. En søgning på hotel* vil dermed vise resultater med hotel, hotellet, hotelovernatning og så videre.
Du kan også sætte * foran et ord, hvis du vil inkludere sammensatte ord, hvor dit søgeord kommer efter et andet ord. Eksempelvis vil en søgning på *hotel inkludere resultater med badehotel, luksushotel og andre sammensætninger.
Sætter du * både foran og bagved ordet, laver du den bredeste søgning, hvor ordet i en eller anden form indgår. Her vil både forskellige ordsammensætninger og endelser være inkluderet. En søgning på *hotel* vil eksempelvis give resultater med både badehoteller, luksushotellets, hotelpersonale og så videre.
Søg efter eksakt match ved at bruge anførselstegn
Hvis du vil indsnævre din søgning til kun at finde resultater, hvor dine søgeord optræder sammen, i en bestemt rækkefølge og med den præcise stavemåde, kan du bruge anførselstegn.
Eksempelvis vil søgningen ”Bamse og Kylling” kun vise resultater, hvor ordene er stavet præcis sådan og optræder i den specifikke rækkefølge.
Definér kombinationer af søgeord (booleske operatorer)
Hvis du vil fortælle søgemaskinen, at du ønsker at søge på bestemte kombinationer af søgeord, kan du bruge de såkaldte booleske operatorer AND, OR og NOT.
- AND benyttes til at begrænse dine søgeresultater. Eksempelvis vil søgningen ”Sonja fra Saxogade” AND Matador kun vise resultater, hvor både Sonja fra Saxogade og Matador er til stede.
- OR bruges til at udvide dine søgeresultater. Eksempelvis vil søgningen ”Sonja fra Saxogade” OR Matador vise alle de resultater, der enten indeholder Sonja fra Saxogade eller Matador.
- NOT benyttes til at frasortere resultater, hvor bestemte ord forekommer. Eksempelvis vil søgningen Casper NOT Mandrilaftalen vise resultater, hvor Casper og ikke Mandrilaftalen forekommer.
Husk at AND, OR og NOT skal skrives med stort.
Filtreringsmuligheder
Efter søgning har du mulighed for at indsnævre resultaterne ved at brug af filtrering. Her kan du både filtrere på kanal, kategori og tidspunkt.
Viden om arkivet
Det Kgl. Biblioteks DR-arkiv er en tilgængeliggørelse af tv og radioudsendelser fra Danmarks Radio. Det Kgl. Bibliotek fik opgaven med at stille arkivet til rådighed med Medieaftale for 2023-2026.
Hvad findes i arkivet?
I første omgang er det kun udsendelser sendt fra 2006 og frem, du kan søge i via DR-arkivet.
Men heldigvis så blev mange populære udsendelser genudsendt i perioden, så du kan for eksempel godt finde udsendelser, som første gang blev sendt i 1980'erne. Senere vil der også komme ældre indhold. Fra 1987 og frem er DR’s udsendelser blevet systematisk indsamlet, så herfra er stort set alt indhold arkiveret i en eller anden form af Det Kgl. Bibliotek. Det tager tid at gøre de ældre udsendelser klar til online-arkivet, og derfor kommer den store mængde af dette indhold først senere.
Hvad findes ikke i arkivet?
Det er langt fra alle programmer og udsendelser fra DR, der er bevaret i DR’s eget arkiv. Desto længere man går tilbage i tid, des færre programmer findes bevaret. Tidligere arkiverede DR deres udsendelser selektivt og genbrugte de fysiske bånd fra udsendelser, som ikke blev gemt, da båndene var særdeles kostbare. Der vil derfor være ældre indhold, som vi ikke kan lægge ud i online-arkivet, da det simpelthen ikke er blevet gemt.
Derudover er der nogle indholdstyper, vi ikke har tilladelse til at lægge ud. Det gælder for eksempel:
- Eksternt producerede udsendelser i sendefladen, eksempelvis “Barnaby”
- Rene sportsudsendelser
- Indhold klausuleret af DR på grund af sårbare medvirkende, eller hvor DR har lavet aftaler med de medvirkende om, at udsendelsen ikke må sendes igen.
Ophavsret
Udsendelserne i arkivet er beskyttet af ophavsret. Det Kgl. Bibliotek har indgået en aftalelicens med rettighedshaverne for at tilgængeliggøre udsendelserne. Arkivet må benyttes til private formål (og ikke i erhvervsøjemed).
Det Kgl. Bibliotek har desværre ikke mulighed for at rådgive i forhold til ophavsret.
Brug af klip eller udsendelser
Hvis du vil bruge klip eller udsendelser fra arkivet på anden måde, end ved at se det i vores arkiv, henviser vi til DR med hensyn til køb af rettigheder. Du kan få hjælp ved at skrive til arkivsalg@dr.dk.
Undervisning
Undervisningsinstitutioner og museer må anvende det søgbare arkiv forudsat, at disse har indgået en aftale om brugen med Copydan. Det Kgl. Bibliotek kan ikke rådgive om brugen men henviser i stedet til Copydan AVU-medier
Museer
Hvis dit museum har en museumsaftale med Copydan AVU-Medier, kan du bestille radio- og tv-udsendelser samt reklamefilm til brug i udstillinger og undervisning. Bestilling skal dog ske via museets adgang til Mediestream og ikke DR-arkivet.