Danmark set fra luften
Se de digitaliserede luftfotos fra vores store samling og hjælp med at placere dem på danmarkskortet.
Søg direkte i Danmark set fra luften
Tryk på knappen for at besøge Danmark set fra luften. Du søger ved at zoome ind på det område på kortet, du er interesseret i at se luftfotos fra.
Sådan finder du et luftfoto
Du skal bruge kortet i Danmark set fra luften til at zoome ind på det område, hvor du er interesseret i at finde luftfotos fra. Søgefunktionen virker kun inden for det område, som du har zoomet ind på. Prøv eventuelt at zoome ud, hvis du ikke får nogle resultater på dine søgninger.
Om Danmark set fra luften
Danmark set fra luften – før Google er en online tjeneste, hvor man kan se gamle luftfotos af Danmark fra 1890 og frem.
Det Kgl. Biblioteks samling af luftfotos består af omkring tre millioner unikke optagelser fra 1890 frem til 2010. Samlingen giver et ekstraordinært indblik i udviklingen af det kulturelle landskab og infrastrukturen i byerne såvel som på landet op gennem det 20. århundrede.
Tjenesten har til formål at give nyt (digitalt) liv til de gamle luftfotos og gøre dem frit tilgængelige for alle. Siden begyndelsen af projektet er offentligheden blevet inddraget i arbejdet med at placere billederne på danmarkskortet, da der i arkiverne ikke forefinder informationer om billedernes præcise optagelsessteder. Inde i tjenesten er det derfor muligt for brugere, der er logget ind, at flytte billederne til den rette placering på danmarkskortet. Brugerne får point baseret på, hvor mange billeder de har været med til at placere.
Hvis du gerne vil vide mere om projektet Danmark set fra luften – før Google, så skriv til os med dine spørgsmål.
Sådan placerer du luftfotos
Sådan placerer du luftfotos på danmarkskortet:
1. Opret dig som bruger
Hvis du ikke allerede er registeret som bruger på Det Kgl. Bibliotek eller ikke har været logget ind efter 19. november 2019, skal du registrere dig online ved at klikke på Log ind øverst i højre hjørne af skærmbilledet på Danmark set fra luften. Her skal du vælge NEM ID (private brugere) og følge vejledningen på skærmen. Login-ID til udlånsterminaler og pinkode har kun betydning, hvis du også skal låne bøger på Det Kgl. Bibliotek.
Efter du første gang har logget ind ved hjælp af NEM ID og har registret din e-mailadresse samt oprettet et password, kan du fremover logge ind alene ved hjælp af din e-mailadresse og selvvalgte password. Hvis du oplever problemer med din onlineregistrering, kan du henvende dig til os.
2. Zoom ind på det område, du vil arbejde med
Vælg først den del af Danmark, du vil arbejde med, i dropdown-menuen Vælg område. Når du har valgt landsdel, kan du begrænse området yderligere ved at zoome ind på det lokalområde, du er interesseret i. Hvert zoom har sin egen URL, som du kan bogmærke. Hver gang du zoomer ind, begrænser du antallet af viste billeder. Hvis du for eksempel kun ønsker at se billeder af en enkelt ejendom, skal du blot zoome helt ind på ejendommen.
Grønne nåle viser luftfotos, der er placeret korrekt. Røde nåle viser luftfoto, der endnu ikke er placeret korrekt. Blå nåle viser luftfotos, ingen endnu har kunnet placere trods utallige forsøg. Orange nåle viser protokolsider.
3. Find et billede, du kan placere
Når du har zoomet ind på det område, du ønsker at arbejde med, kan du se alle billeder fra området i venstre side af skærmbilledet. Ønsker du kun at se billeder, der endnu ikke er placeret (røde nåle), skal du klikke på tandhjulet til venstre for søgefeltet, og i den menu, der nu foldes ud, skal du vælge Ikke korrekt placeret i feltet Placering. Når du har fundet et billede, du kan placere, skal du klikke på billedet for at komme til billedes landing page. Her kan du placere billedet og redigere i oplysningerne om billedet.
4. Ret eller tilføj oplysninger
Alle oplysninger i felterne Titel, Person, Bygningsnavn, Note samt adressefelterne kan rettes. Skriv blot oplysningerne ind i felterne, sæt hak (klik på) det firkantede felt foranDu skal acceptere Det Kgl. Biblioteks reglement,og klik derefter på diskette-ikonet lige ovenover. Alle oplysninger, du tilføjer eller retter i disse felter, er søgbare og kan rettes af andre brugere.
Hvis du ikke i forvejen kender den præcise adresse, kan du finde den i Google Maps ved her at zoome ind på ejendommen, højreklikke på ejendommen, og vælge Hvad er der her? Jo flere oplysninger du retter og/eller tilføjer, jo bedre bliver Danmark set fra luften.
5. Kommentarer
Oplysninger du tilføjer som Kommentar er ikke søgbare. En kommentar kan ikke slettes af andre brugere, men kun af den bruger, der har tilføjet den. Ønsker du at slette en kommentar, du selv har tilføjet, skal du klikke på det lille grønne kryds ud for dit navn ovenover din kommentar.
6. Arbejd med én serie ad gangen
Alle billeder i en serie er som udgangspunkt (der er undtagelser) optaget i samme område og ligger som perler på en snor (flyruten). Du kan derfor med fordel arbejde med én serie ad gangen. Billedernes ID er baseret på de oprindelige negativnumre og er sammensat af et serienavn og et løbenummer. Hvis du ønsker at søge efter én bestemt serie eller ét bestemt billede i en serie, kan du søge i fritekstsøgefeltet på Danmark set fra luften.
Hvis du for eksempel har placeret billedet AAL_BL45-145_001, kan du i fritekstsøgefeltet søge på AAL_BL45-145, så du finder de resterende billeder i serien. Klik nu på den lille pil ud for Ingen sortering (feltet lige under fritekstsøgefeltet) og vælg for eksempel Filnavn stigende– nu får du hele serien frem i den rækkefølge billederne (sandsynligvis) er optaget, og har du først placeret AAL_BL45-145_001 vil AAL_BL45-145_002 sandsynligvis være en af naboejendommene.
7. Brug ortokortene og de topografiske kort
Gårdnavne og andre oplysninger om de enkelte billeder er hentet enten fra Sylvest Jensen Luftfotos protokoller eller fra bagsiden af prøvebillederne, og der kan være fejl! Stol derfor ikke blindt på et oplyst gård- eller ejernavn, men brug i stedet ortokortene til at finde billedets korrekte placering. Ortokortene og de topografiske kort finder du i menuen Indlæs kort på Danmark set fra luften. Kun få ejendomme har bevaret samme udseende fra midten af 1950’erne til i dag, så hvis du for eksempel ønsker at placere et billede fra 1955, kan du med fordel bruge ortokortet fra 1954, hvor du kan se hele Danmark som lodoptagelse. Ønsker du at finde et ældre stednavn eller et gårdnavn, kan du bruge de topografiske kort.
Download luftfoto
Kan jeg downloade et billede?
Det kan du. Klik på det foto, du ønsker at downloade, til du kommer til fotoets landing page. Klik på download-ikonet længst til venstre under billedet. Det åbner nu på en ny side. Placer musen på billedet, højreklik og vælg Gem billede som…
Køb luftfoto
Kan jeg købe en højopløselig skanning eller en trykt kopi af et luftfoto?
Du kan selv finde og downloade luftfotos i høj opløsning fra Danmark set fra luften. Vi kan også gøre det for dig mod betaling.
Vi tilbyder også print af allerede digitaliserede luftfotos på fotopapir.
Find oplysninger om pris og bestilling (se under punktet Særligt om luftfotos).
Publicering og deling
Må jeg bruge luftfotos på min webside eller trykke dem i en artikel eller bog?
Det må du. Alle luftfotos på Danmark set fra luften må bruges frit mod at kreditere Det Kgl. Bibliotek samt fotografen – for eksempel:Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek.
Må jeg ændre på et foto, jeg vil offentliggøre?
Du må gerne ændre kontrast eller lysforhold, så længe det ikke ændrer selve billedet. Du må også gerne fjerne eventuelle prøvestempler og notater skrevet med kuglepen, da det alt sammen er noget, der er påført senere, og ikke en del af det oprindelige billede. Vi kan derimod ikke give tilladelse til, at du fjerne biler, bygninger, mennesker eller andet, der er en del af det oprindelige billede.
Andre spørgsmål
Hvor kan man læse mere om luftfotosamlingen?
Du kan læse mere om vores samling af luftfotos.
Hvor mange luftfotos er digitaliseret?
Svaret kan du se under Statistik.
Hvorfor er der ingen luftfotos fra mit lokalområde?
Der kan være tre forklaringer:
- Luftfotos fra dit område er endnu ikke digitaliseret.
- Luftfotos er digitaliseret, men er endnu ikke placeret korrekt.
- Der findes ikke luftfotos fra det pågældende område i luftfotosamlingen. I den forbindelse vil vi opfordre alle, der har kendskab til historiske luftfotosamlinger, til at kontakte os.
Er der protokolsider til alle luftfotos?
Nej, der er kun protokolsider til de serier, der kommer fra Sylvest Jensen Luftfoto. Sylvest Jensen førte nøje protokol over de luftfotos, firmaet optog og ikke mindst solgte. For hver filmrulle blev der ført en sirlig protokolside, der kunne fortælle, hvor og hvilket år billedet var taget, og hvem billedet eventuelt blev solgt til.
Hvordan søger jeg en protokolside til et luftfoto?
Alle luftfotos har et id, og det kan for eksempel se sådan her ud: Id L0822_34.tif. Hvis du søger på første del af nummeret (i det her tilfælde: L0822) i søgefeltet, finder du alle luftfotos og protokolsiden til den pågældende serie. Alle protokolsider har et _i_ i filnavnet Hvis du kun ønsker at finde selve protokolsiden, skal du derfor søge på L0822_i_.
Partnere
Danmark set fra luften ville ikke være sket hvis ikke for støtte fra:
- Kulturministeriet, der finansierede udviklingen af portalen samt digitaliseringen af luftfotos fra Fyn og omkringliggende øer gennem et betydeligt tilskud fra UMTS-puljen i 2010
- Bornholms Regionskommune, der i 2013 bidrog til digitaliseringen af luftfotos fra Bornholm og Christiansø
- Slots- og Kulturstyrelsen, Museumsrådet i Ringkøbing Amt, Ringkøbing-Skjern Kommune, Holstebro Kommune, Skive Kommune, Ikast-Brande Kommune, Lemvig Kommune, Struer Kommune og Herning Kommune, der i 2014 finansierede digitaliseringen af luftfotos fra de syv kommuner i den vestlige del af Midtjylland
- Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, der med en betydelig donation i 2015 har finansieret digitaliseringen af Sjælland inklusiv hovedstadsområdet, Lolland-Falster og de omkringliggende øer
Det Kgl. Bibliotek takker alle for deres bidrag til digitaliseringen og formidlingen af en unik del af den danske kulturarv.