Luftfotosamlingens historie

Luftfotosamling består primært af arkiverne efter en række luftfotografifirmaer samt offentlige myndigheder.

Luftfoto af dansk landejendom

Foto: Sylvest Jensen Luftfoto

De ældste bevarede danske luftfotos er taget fra en ballon over København 24. august 1890. Det er dog først med opfindelsen af flyvemaskinen og den fototekniske udvikling under 1. Verdenskrig, at luftfotografiet fik videre betydning.

I 1930erne blev luftfotografiet for alvor udbredt, både som kulturfænomen med optagelser af gårde og andre bebyggelser på landet i form af såkaldte skråfotos, og til kortlægningsformål med lodfotos optaget til opmåling. 

Under 2. Verdenskrig var privat luftfotografering forbudt, og der findes derfor kun enkelte luftfotos fra perioden 1940-1945 optaget af det britiske og tyske militær. 

Perioden frem til 1960 var en storhedstid for skråfotografiet, hvor flere private firmaer gennemfotograferede landet. I 1960erne var markedet dog mættet og afvandringen fra land til by tog fart. Kundegrundlaget blev mindre og en række firmaer måtte lukke. 

Efter 2. verdenskrig blev lodfotos i stor stil optaget til planlægningsformål og til kortproduktion. Fra 1960erne og frem findes righoldige samlinger af lodfotos optaget både af private firmaer, Geodætisk Institut, samt det britiske og amerikanske luftvåben. 

Samlingen af lodfoto er delvist digitaliseret, men dette gælder ikke lodfotos fra store dele af Jylland, samt for lodfotos fra Geodætisk Institut/Kort- & Matrikelstyrelsen.