Om bygningen Den Sorte Diamant
Det Kgl. Biblioteks bygninger på Slotsholmen, bedre kendt som Den Sorte Diamant, er mere end bare et populært bibliotek. Bygningerne har en lang historie, som alle kan gå på opdagelse i.
Det Kgl. Bibliotek på Søren Kierkegaards Plads breder sig over tre meget forskellige bygninger. Helt ude mod vandet Den Sorte Diamant (1999) tegnet af den danske arkitektgruppe Schmidt Hammer Lassen Architects, dernæst Preben Hansens smalle tilføjelse (1968) i midten og inderst H.J. Holms historiske biblioteksbygning fra 1906 i forbindelse med bibliotekshaven.
Fakta om Den Sorte Diamant
- Bygningen er formet som en skulpturel monolit.
- Bygningen rummer i alt 20.733 m².
- Den indeholder i alt 450 lokaler, 800 døre, der kræver nøgle – fordelt på otte etager.
- Facaden på Den Sorte Diamant består af 2.500 m² Absolute Black granit, brudt i Zimbabwe, tilskåret og poleret i Norditalien. Hver sten vejer 75 kg.
Kunst for øjne og ører
Både i og uden for Diamanten findes kunstværker, der kan ses og høres: Mest spektakulært er Per Kirkebys 210 m2 store loftudsmykning over broen, der forbinder Diamanten med bibliotekets ældre bygninger.
Er du heldig at være i bygningen kl. 13, fyldes Diamantens centrale atrium af lydkunst et par minutter via et specialkonstrueret, indbygget 12-kanalers højtalersystem. Det er komponisten Wayne Siegel, der har skrevet værket "Himmelmekanik". Værket genereres i realtid af et computerprogram, og selvom det kun kan høres i 3-4 minutter, er det under konstant forandring, da det påvirkes af månens cyklus. Om søndagen spiller musikken både kl. 11, 13 og 15
Udendørs kan man se Anne Marie Carl-Nielsens udtryksfulde skulptur "Havfrue" med Olafur Eliassons poetiske "Cirkelbro" som baggrund. Hvis man tager en pause på de maritime trapper på Søren Kierkegaards Plads, kan man fundere over det berømte Søren Kierkegaard-citat om at ”livet må forstås baglæns”, som er skrevet i træværket af kunstnergruppen FA+ (Ingrid Falk og Gustavo Aguerre).
Find selv flere værker, når du bevæger dig rundt.