Zanele Muholi og Charlotte Præstegaard Schwartz samtaler til International Forfatterscene
Afholdt
Gennem fotografiet udfordrer Muholi stereotypiske forestillinger om minoriteter.

Foto: Zanele Muholi/Malthe Ivarsson

Zanele Muholi (ZA) om aktivisme og fotografi

En af samtidens højaktuelle kunstnere, Zanele Muholi, gæster Diamanten. Muholis værker skildrer sårbare områder som identitet, køn, seksualitet og etnicitet.

Bemærk: Zanele Muholis team fotograferer og filmer ved arrangementet.

Sydafrikanske Zanele Muholi (de/dem) er en af samtidens højaktuelle, verdenskendte visuelle kunstnere og kan nu opleves på International Fotoscene i samtale med Charlotte Præstegaard Schwartz. Muholi er aktuel i Danmark med udstillingen Zanele Muholi på GL STRAND 18. juni - 4. september 2022.

Værk af Muholi kaldt Lena, London, 2018
Lena, London, 2018

Foto: Zanele Muholi

Sårbare identiteter – ikke ofre

Med sit afsæt i Sydafrikas LGBTQI+-fællesskaber skildrer Zanele Muholis værker sårbare områder som identitet, køn, seksualitet og etnicitet. Gennem især portrætter udfordrer Muholi stereotypiske forestillinger og repræsenterer minoriteter som individer, der kæmper imod den stigmatisering og vold, de udsættes for - ikke som ofrer.

“My mission is to re-write a Black queer and trans visual history of South Africa for the world to know of our resistance and existence at the height of hate crimes in South Africa and beyond.”

Undervejs i samtalen vil de to fremvise og tale om en række af Muholis ikoniske værker. Det foregår i Dronningesalen, hvor publikum kommer helt tæt på fotografierne, når de projekteres op på det biografstore lærred.

Portrætter og selvportrætter

Det fortløbende projekt Faces and Phases udfordrer afbildningen af sorte lesbiske og transkønnede individer, og gør op med en usynlighed og stereotypisering. Værkerne viser en person kigge direkte ind i kameraet og på beskueren, og ledsages af udsagn fra et fællesskab af individer, der dagligt risikerer deres liv, ved blot at udleve og udtrykke deres identitet.

I serien af selvportrætter, Somnyama Ngonyama, Hil den mørke løvinde fra 2015 udfordrer Muholi den måde hvorpå sorte kvinder portrætteres i medier i dag. Portrætterne fremhæver den sorte hud gennem hvide kontraster; lysindfald, hvide slør, forskellige kostumer og traditionelle beklædninger.

Zanele Muholi

Zanele Muholi har studeret fotografi i Sydafrika og dokumentariske medier i Canada. Muholi er nonbinær, og omtales derfor de/dem. Udstiller i år på GL STRAND med mere end 100 værker, og udstillingen udgør således deres første soloudstilling i Danmark. Andre soloudstillinger omfatter blandt andet Stedelijk Museum (Amsterdam), Venice Biennale (Venedig) og senest Tate Modern (London) i 2021.

Muholi har blandt andet fået prisen 'Best Photography Book Award' af Kraszna-Krausz Fonden for Somnyama Ngonyama, i 2019. Muholi er co-founder af The Forum for Empowerment of Women (FEW) i 2002, og grundlægger af Inkanyiso, der er et forum for queer og visuelle aktivister, tilbage i 2009.

Charlotte Præstegaard Schwartz

Charlotte Præstegaard Schwartz er fotokurator og forskningsbibliotekar med ansvar for Den Nationale Fotosamling på Det Kgl. Bibliotek. Hun er mag.art. og ph.d. i kunsthistorie med fokus på kunst fra det 20. og 21. århundrede. Charlotte Præstegaard Schwartz har speciale i fotografi og fotografihistorie.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Kunstforeningen GL STRAND.

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Modtag nyt fra Den Sorte Diamant

I vores nyhedsbrev fortæller vi om nye arrangementer og kommende højdepunkter, som du ikke vil misse! Nyhedsbrevet udkommer ca. 2 gange månedligt.

Oplev også

Billede af Gl. læsesal
Kl.:
Talkscene, Musikscene

Brevskrivningskoncert – Julekort

Vær med til brevskrivningskoncert – denne gang skriver vi julekort. Sluk telefonen, tænd for sanserne og hengiv dig til brevskriveriets rolige, fortrolige rum.

Den Sorte Diamant, Gammel Læsesal