UKRAINIAN DIARY – Fotografi af Boris Mikhailov fra 1966 til i dag
Oplev årets store fotoudstilling i Den Sorte Diamant med en af Østeuropas mest indflydelsesrige fotografer.
Anmeldelse
"...en aktuel og gribende udstilling, som til tider kan virke barsk, men som også rummer gribende fotos præget af stor humanisme [...] Den er ikke til at komme uden om!..." - Kulturinformation
Ukrainske Boris Mikhailov er en af Østeuropas mest indflydelsesrige fotografer, som gennem et halvt århundrede har dokumenteret livet i sit hjemland. Resultatet er et både poetisk, smukt, barskt, grimt og skræmmende aktuelt blik ind i livet før, under og efter Sovjetunionens sammenbrud. Nu kan du opleve hans prisvindende kunst i Den Sorte Diamant.
Ukrainian Diary er den første retrospektive udstilling af Boris Mikhailov i Danmark. Med over 500 værker er udstillingen ikke bare et nådesløst blik ind i Ukraines tumultariske historie gennem mere end et halvt århundrede. Den præsenterer også en kunstners imponerende livsværk, der spænder over vidt forskellige kunstneriske metoder og æstetiske udtryk. Hans værker spænder fra humor til tragedie, fra socialrealisme til det poppede; fra dokumentation af den totale fattigdom og armod, der herskede i Ukraine under Sovjet til nærmest burleske nøgenbilleder af kunstneren selv.
Fra rebel til revolutionerende
Boris Mikhailovs fotokarriere begyndte, efter KGB fik ham fyret fra den fabrik, hvor han arbejdede som ingeniør i 1960’erne. Her havde han i smug brugt den statsejede fabriks kamera og mørkekammer til at tage og fremkalde nøgenbilleder af sin daværende hustru. Et motiv, der i det sovjetisk styrede Ukraine, var dybt ulovligt.
Som nu arbejdsløs helligede han sig fotografiet på fuld tid. Et risikabelt foretagende, da man under det kommunistiske styre kun måtte tage ”autoriserede” billeder, der bekræftede det sovjetiske styres glansbillede af samfundet.
Mikhailov og hans venner begyndte desuden i hemmelighed at organisere små systemkritiske udstillinger i deres hjem, såkaldte "dissidentkøkkener". Denne gruppe fotografer dannede senere kernen i Kharkiv School of Photography – en af de mest indflydelsesrige kunstneriske bevægelser fra den sovjetiske æra, som er kendt for sin eksperimentelle tilgang til fotografi og dens ofte provokerende og konceptuelle stil.
Om Boris Mikhailov
Boris Mikhailovs kompromisløse og nådesløse visuelle sprog har gjort ham til en af de vigtigste kunstnere inden for samtidsfotografi. Han har påvirket generationer med sin kritik af det sovjetiske samfund og rå udfoldelse af temaer som hverdagsliv, seksualitet, krop, fortvivlelse, fattigdom og dødelighed.
Mikhailov har modtaget mange prestigefyldte priser, og hans arbejde er blevet vist rundt i adskillige soloudstillinger overalt i verdenen, herunder Tate Modern, London (2010), MoMA, New York (2011) og på The Ukrainian Pavilion på Venedig Biennalen, (2007).
Boris Mikhailov bor og arbejder med sin hustru Vita i Kharkiv og Berlin.
Louisiana Channel
Hør Boris Mikhailov fortælle om sit liv og sin kunst i dette interview, som Louisiana Channel lavede af ham, da Mikhailov besøgte Danmark ifm. udstillingsåbningen.
Tak til
Udstillingen er støttet af Handelsgartner Harry Opstrups Fond og Politiken-Fonden og arrangeret i samarbejde med MEP - Maison Européenne de la Photographie, Paris.
Kurator: Laurie Hurwitz i samarbejde med Boris og Vita Mikhailov
Kurator for Det Kgl. Bibliotek: Charlotte Præstegaard Schwartz