Grafik for arrangementet Montanas Litteraturpris 2022 inklusiv fotos af de nominerede forfattere
Afholdt
De nominerede til Montanas Litteraturpris.

Foto: Dagbladet Information

Montanas Litteraturpris 2022 - En hyldestaften til dansk litteratur

En tour de force gennem årets bedste danske litteratur.

Vær med til at hylde den bedste danske litteratur fra det forgangne år til prisuddelingsfesten for Montanas Litteraturpris 2022.

Hvert år bliver en række forfattere nomineret til Montanas Litteraturpris. Denne aften kan du komme helt tæt på årets bedste danske litteratur, når de nominerede forfattere læser op fra deres værker, inden vinderen af prisen bliver afsløret. 

Fornyende bidrag til litteraturen

Med Montanas Litteraturpris er Det Kgl. Bibliotek, Montana Furniture og Dagbladet Information gået sammen om at hylde dansk litteratur.

Årets nominerede har alle gjort sig bemærket med deres bidrag til litteraturen “som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde”. De nominerede forfattere og værker er Cecilie Lind - Pigedyr, Jens Christian Grøndahl: ’Fra i nat sover jeg på taget’, Nanna Storr-Hansen: ’Bøgetid’, Jens-Martin Eriksen: ’Natten er Jordens skygge’, Lisbeth Smedegaard Andersen: ’Bibelens kvinder’, Jesper Vaczy Kragh: ’IQ 75 – Erling og åndssvageforsorgen’, Lars Frost: ’De forenede/A constitutional’, Kristina Nya Glaffey: ’To The Modern Man’, Rasmus Nikolajsen: ’Måske sjælen’ og Rasmus Daugbjerg: ’Trold’.

Tidligere vindere tæller store og fremtrædende navne inden for dansksproget litteratur som Mette Moestrup, Asta Olivia Nordenhof, Jonas Eika og – senest – Helle Helle. Det er altså en fornem række af forfatterkollegaer, årets prismodtager træder ind i.

En fejring af dagsordensættende litteratur 

Litteraturprisen hylder forfattere og deres værker, men den fejrer også litteraturen i det hele taget og anerkender, hvor vigtig og dagsordenssættende den, lykkeligvis, stadig er.

”Vores mission med prisen er at honorere den danske kvalitetslitteratur, der flytter mentale grænser hos læserne, har stor kulturel betydning, og som ofte også har det svært på almindelige markedsvilkår. Vi lægger vægt på det nytænkende og formmæssigt fornyende.”

- Peter Nielsen, litteraturredaktør Dagbladet Information.

Priskomitéen består af kritikere fra Dagbladet Information. Med prisen følger ud over æren og anerkendelsen 100.000 kr. sponsoreret af Montana Furniture.

Aftens vært er Kamilla Löfström. Kamilla Löfström er ekstern lektor på Københavns Universitet og litteraturkritiker og -anmelder på Dagbladet Information. I sit virke som kritiker har hun også siddet i juryen til uddelingen af den årlige Montanas Litteraturpris.

De nominerede til Montanas Litteraturpris 2022

Cecilie Lind - Pigedyr

De øjne, der skal læse hendes bøger, må bare følge med og gøre sig større og større. Pigedyr er født til at blive en moderne klassiker a la Tove Ditlevsens Gift.

Jens Christian Grøndahl: ’Fra i nat sover jeg på taget’

Grøndahl fornyer romanen ved atter at sætte den på en af dens ældste opgaver: at lade os kende en specifik person bedre, end vi måske overhovedet kender os selv.

Nanna Storr-Hansen: ’Bøgetid’

Digtene i Bøgetid blander den rolige hverdag – hverken ekstatisk øjeblik eller dramatisk fortælling – med en lige så rolig natur og lader forskellige sfærer, fra forstadsliv til plantevækst, lappe ind over hinanden på måder, der både føles forbavsende og selvfølgelige.

Jens-Martin Eriksen: ’Natten er Jordens skygge’

Jens-Martin Eriksen har gennem årene været vidt omkring i sin prosa (…) Med Natten er Jordens skygge tog han langt om længe fat på det dystreste stof i bagagen og fik det kunstnerisk forløst i en genremæssigt grænsekrydsende blanding af coming of age-roman og søndersplittet novellekreds.

Lisbeth Smedegaard Andersen: ’Bibelens kvinder’

Bibelens kvinder er en vidende og frimodig genfortælling, der ikke prædiker, men stiller spørgsmål. Man fristes til at sige, at den rummer skaberkraft. Med ord og billeder puster Lisbeth Smedegaard Andersen støvet af de bibelske kvinder, der længe har været holdt tavse.

Jesper Vaczy Kragh: ’IQ 75 – Erling og åndssvageforsorgen’

Det er ikke kun bygninger, lovtekster, politikere, dokumenter, læger og andre myndigheder, der får lov til at fortælle de anbragtes historie. Det gør de også selv. Og på den måde rejser de sig som borgere for vores blik og som mennesker, der fløjter på fotografier.

Lars Frost: ’De forenede/A constitutional’

Også denne gang skriver Frost den bedste prosa i Danmark, helt uovertruffen suveræn, drilsk, charmerende, forvirrende, munter, skarp. Den bedste vil både sige: Den er en glæde, en skønhed i sig selv, alene gennem sine rytmer og melodier. Den vil også sige: Den gør helt ubesværet komplicerede stemninger og skikkelser og situationer umådeligt levende for os.

Kristina Nya Glaffey: ’To The Modern Man’

Hvis man forestiller sig, at den ild, der i tegneserier kan stå ud af en olm hunds næsebor, kunne blive indfanget, omsmeltet og siden støbt i bogform, så ville resultatet ligne Kristina Nya Glaffeys lille onde hævnskrift To The Modern Man. (…) Bogen gnister og futter sig selv af i et overdådigt helvedesbål. Det er på ingen måde opbyggeligt, men særdeles underholdende. Hvis ikke ligefrem besnærende.

Rasmus Nikolajsen: ’Måske sjælen’

Som Tue Andersen Nexø skrev i sin anmeldelse, så vokser poesien ind over dramaet som »vedbend ind over en gammel krigsruin«. Det er en måde at flytte en familiehistorie, der blev overmandet af Besættelsen, tilbage i køkkenet, tilbage til relationerne og hverdagen og livet, som ikke er set før.

Rasmus Daugbjerg: ’Trold’

Trold er skrevet i nutid, enkle hovedsætninger på rad og række. Den enkelhed lyder som en sang. Den kommer direkte fra skoven og handler om menneskets grådighed til alle tider.

Modtag nyt fra Den Sorte Diamant

I vores nyhedsbrev fortæller vi om nye arrangementer og kommende højdepunkter, som du ikke vil misse! Nyhedsbrevet udkommer ca. 2 gange månedligt.

Oplev også