Kulturnatten 2024
Mød fortiden, oplev nutiden og bliv klogere på fremtiden. Tag hele familien med til en funklende kulturnat, når vi slår dørene op til en rejse igennem kulturarven.
Hvorfor er der stort set ingen bøger i Den Sorte Diamant, når nu det er et bibliotek? Er computerspil virkelig kulturarv? Og havde Lenin, den tidligere sovjetiske statsleder, virkelig fast plads på stol nr. 9 i den historiske læsesal?
Alt det og meget andet kan du glæde dig til at blive klogere på, når vi slår dørene op til årets kulturnat i Den Sorte Diamant. Helt frem til midnat kan du gå på opdagelse i bibliotekets bygninger og møde nogle af dem, der hver dag arbejder med at bevare og formidle vores enorme samlinger af bøger, musik, noder, spil, manuskripter og meget mere.
Udforsk Diamantens udstillinger - fri entré
Til Kulturnatten kan du besøge alle udstillinger i Den Sorte Diamant ganske gratis.
UKRAINIAN DIARY – Fotografi af Boris Mikhailov fra 1966 til i dag
Oplev årets store fotoudstilling i Den Sorte Diamant med en af Østeuropas mest indflydelsesrige fotografer.
Kameraet og os – mennesket i fotografiet 1839-2021
Danmarks første faste udstilling om fotografiets historie med mennesket som motiv.
SKATTE i Det Kgl. Bibliotek
Udforsk Det Kgl. Biblioteks største skatte i vores faste udstilling SKATTE. Vi har fri entre.
Mød en fotokendis fra fortiden
På Det Kgl. Bibliotek har vi en enorm fotosamling. Og netop fotografiet får en helt særlig opmærksom til årets kulturnat, hvor en af Danmarks allerførste velrenommerede fotografer, Julie Laurberg (f. 1856), kommer på besøg. Med sig tager hun sin partner Franziska Gad og et storformatkamera. Parret viser fotografier fra deres arkiv, som netop er blevet digitaliseret, og fortæller om deres tid som portrætfotografer – endda Kgl. Hoffotograf – i Magasin Du Nord.
Borebiller, dyrehuder og Ude & Hjemme – bevaring af kulturarven
En af Det Kgl. Biblioteks vigtigste opgaver er at bevare vores kulturarv. Men hvordan gør man helt præcist det? Det kan du blive klogere på, når nogle af vores dygtigste konservatorer viser, hvordan de blandt andet tager hånd om skader i historiske papirer. Du kan også opleve, hvordan håndbogbindere arbejder med nogle af de teknikker, der skjuler sig i den færdige indbundne bog. Eller høre, om alle de farer, der lurer, når man skal bevare historiske materialer – fra skægkræ til vandskader.
Kreativt værksted om brætspil
Under det enorme loftsmaleri af Per Kirkeby handler det hele om brætspil. Kom med til kreativt værksted, hvor du kan lave din egen brætspilsterning. Du kan også prøve at spille både gamle og nye danske brætspil, når BrætspilsBureauet kommer med deres spileksperter og guider igennem ikoniske spil. De vil også fremvise historiske spil, som dine forældre eller bedsteforældre måske kan huske fra deres barndom. Aktiviteten er især for børn og andre barnlige sjæle.
Prøv computerspil fra samlingen
Computerspil er kulturarv og en del af Det Kgl. Biblioteks samling. I samlingen sørger vi for, at bevare computerspil – også på historiske konsoller. Besøg spilstationen og prøv sjove og anderledes computerspil, blandt andet Tribands nye 'WHAT THE CAR?'.
Musik i Diamanten
På tværbroen i atriet – under den enorme spejlkugle – kan du nyde Wayne Siegels nye værk Himmelmekanik, skrevet til Den Sorte Diamants 12-kanals højtalerinstrument. Vokalgruppen AVOPA vil live fra tværbroen synge sammen med himmelværket kl. 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30.
Flytning i 1906
Hvordan flyttede man hele Det Kgl. Biblioteks enorme bogsamling fra Christiansborg og tværs over Bibliotekshaven i 1906? I en tid før biler var jernbane største mode, og det blev netop løsningen. Se godsvognen og hør historien i Oktogonen.
Gå på opdagelse i huset
Det Kgl. Bibliotek er en historisk bygning fuld af hemmeligheder og fine detaljer – og den bliver bestemt ikke mindre bjergtagende efter mørkets frembrud. Til kulturnatten er dørene åbne helt frem til midnat, så der er rig mulighed for at gå på opdagelse. Læg eksempelvis mærke til, hvordan Den Sorte Diamant – som i år har 25-års jubilæum – er bygget sammen med den historiske del af biblioteket fra 1906.
Du kan også se eksempel den enorme spejlkugle sprede stjernedrys i Atriet, de oplyste træer i Bibliotekshaven, og besøge Den Gamle Læsesal, hvor mange historiske personligheder har tænkt store tanker.