Kohei Saito (JP) i samtale med Matthias Dressler-Bredsdorff
Den unge, økosocialistiske filosof Kohei Saito læser Marx’ idéer i skæret fra den globale klimakrise. Begreber som “degrowth kommunisme” har gjort ham til en uventet storsælgende verdensstjerne.
“Mange er de marxister, der gennem tiden har studeret listerne over Marx' sidste lekturer og hevet sig i håret: Hvad havde manden gang i? Kunne det ikke være ligegyldigt med al den geologi, han pløjede sig igennem, de uendelige etnologiske værker om primitive samfund og jordbrug i Tyskland?”
Sådan skriver Matthias Dressler-Bredsdorff i sin anmeldelse af Kohei Saitos Marx og det antropocæne i Information og henviser til Marx’ notesbøger, som han brugte det meste af sin tid på sidst i livet, og som først er udkommet her 140 år efter hans død. Og det er her, Saito fandt de frø, der skulle spire til hans læsning af Marx’ tekster som grundbekymrede for verdens og klimaets velbefindende under kapitalismen.
Det er interessante spørgsmål, og det er nogle, der er essentielle til vores tid, hvor krydsfeltet mellem det grønne og det røde stadig er noget, der bliver diskuteret livligt. Derfor har Det Kgl. Bibliotek inviteret Kohei Saito til Den Sorte Diamant og Matthias Dressler-Bredsdorff til at interviewe ham. Glæd dig til en aften, hvor vi får indsigt i, hvordan en økosocialistisk fremtid kunne se ud, og hvorfor Marx brugte så meget tid på jordbrug i Tyskland.
Medvirkende
Kohei Saito
Den japanske filosof og lektor ved Tokyos Universitet og en af verdens førende marxistiske tænkere Kohei Saito, der i 2020 udgav bogen Capital in the Anthropocene er på rekordtid blevet et verdensnavn. I hjemlandet har hans seneste bog solgt over 5 millioner eksemplarer.
Matthias Dressler-Bredsdorff
Matthias Dressler-Bredsdorff (f. 1988) er foredragsholder og skribent ved Dagbladet Information. Tidligere lektor ved Sorbonne i Paris, samt kritiker på Politiken. Han arbejder i krydsfeltet mellem kultur, litteratur og politik og har interviewet forfattere og intellektuelle fra hele verden.
En del af serien International Samfundsscene
Det Kgl. Biblioteks arrangementsrække om økonomi, politik, filosofi og ledelse.
På International Samfundsscene adresserer Det Kgl. Bibliotek verdens tilstand og sætter de filosofiske og dannelsesmæssige spørgsmål i relation til lederskab og udvikling i bred forstand på dagsordenen.