KLANG Festival åbningskoncert i Dronningesalen
KLANG Festival bringer den nye musik til Diamanten.
Program
18:30: Julie Østengaard: Er du okay? (uropførelse) – udendørs foran Den Sorte Diamant, Gratis
19:15: Michael Hope: How Not to Shout – foran Dronningesalen, Gratis
20:00: Åbningskoncert
Jexper Holmen: Sinfonella (2022) (uropførelse)
Aleksandra Gryka: Einerjedeneither (2011)
Pause
Rune Glerup/Jokum Rohde: Almænsk (2022) (uropførelse)
KLANG Festival er Danmarks største festival for samtidsmusik. Festivalen favner musikken fra efter 2. verdenskrig, men har primært fokus rettet mod den nyeste musik. KLANG finder hvert år sted på en lang række af Københavns scener.
Nyt værk af Rune Glerup og Jokum Rohde – om den hemmelige, underjordiske by Almænsk
Skuespillerinden Signe Egholm Olsen og Athelas Sinfonietta uropfører komponisten Rune Glerup og dramatikeren Jokum Rohdes monodrama, som er en bestilling af Det Kgl. Bibliotek og Athelas Sinfonietta. I Almænsk springer ungdommens kilde, og alle borgerne er børn. Ingen kender til kilden – ikke indtil en handelsrejsende finder den og hjembringer udødelighedens gave til en kreds af magtfulde mennesker i København. Hvad gør udødelighed ved os? Hvilke ulykker overgår dem, der ikke lever i tiden, de udødelige få hvis familier, nærmeste og egne børn bliver gamle omkring dem, for til sidst at dø? Og hvad sker der den dag ungdommens kilde er løbet tør? Lige dele økokatastrofedrama, tidsrejse, dødelighedsstudium og klassisk eventyr er Almænsk et værk, der italesætter svære spørgsmål om forholdet mellem mennesket og tiden.
Udover Almænsk, kan du opleve Jexper Holmens Sinfonella, som er en bestilling fra Athelas Sinfonietta, og ligeledes en uropførelse, som efterfølges af polske Aleksandra Grykas Einerjedeneither.
Kom tidligt og få endnu mere KLANG Festival – helt gratis
Inden Athelas åbner KLANG Festivalen i Dronningesalen, kan du opleve flere performances i Den Sorte Diamant helt gratis.
Kl. 18.30 udendørs foran Den Sorte Diamant kan du opleve lydkunstneren Julie Østengaards Er du okay? – en historie om angst, der fortælles gennem en række fragmenterede og kontrastfyldte elektroniske kompositioner.
Kl. 19.15 foran Dronningesalen kan du opleve Michael Hopes How Not to Shout, et performanceværk i tre satser, som undersøger forskellige former for støj. Værket, der er skrevet specifikt til Det Kgl. Bibliotek – et rum med en iboende forventning om stilhed – undersøger støjens fysiske, æstetisk, visuelle, følelsesmæssige, energimæssige, men altid lydløse manifestationer. Hvor meget støj kan man lave uden lyd? Temmelig meget, viser det sig.
Medvirkende
Athelas Sinfonietta
Dansk sinfonietta, der siden 1990’erne har opført en lang række af både helt nye værker og moderne klassikere. Athelas Sinfonietta arbejder desuden målrettet for at præsentere ny kompositionsmusik for børn og unge. Athelas Sinfonietta er KLANG-Festivals ensemble in residence.
Pierre-André Valade
Fransk dirigent, som har spillet en betydelig rolle for opførelsen af musik fra det 20. og det og 21. århundrede. Medstifter af Ensemble Court-circuit i 1991 og sidenhed chefdirigent for Athelas Sinfonietta Copenhagen fra 2009 til 2014 – i dag er han stadig fast gæst hos ensemblet. Desuden optræder han som dirigent ved festivaler og koncertserier over hele verden.
Signe Egholm Olsen
Dansk skuespiller, uddannet fra Statens Teaterskole i 2003. Signe Egholm Olsen er bl.a. kendt for sin rolle som Maria i Nordkraft, som hun blev nomineret til Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle for, og i tv-julekalenderen Pagten fra 2009, hvor hun spille Iselin.
Rune Glerup
Dansk komponist, der arbejder både med instrumental, elektroakustisk og elektronisk. Rune Glerup er kendt for sin skulpturelle tilgang til musik, og hans æstetik er præget af en dyrkelse af musikkens materialitet, sanselighed og formbarhed i højere grad end dens evne til at udtrykke mening på et cerebralt plan. Han har blandt andet modtaget Léonie Sonnings talentpris og et toårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond.
Jokum Rohde
Dansk forfatter, dramatiker og librettist. Jokum Rohde har siden begyndelsen af 90’erne skrevet utallige dramatiske værker, og han har i mere end et årti været husdramatiker på Det Kongelige Teater. Han er især kendt for værker, der sætter fokus på storbylivets dystre og skumle skyggesider. I 2005 modtog han Reumert-prisen som Årets Dramatiker.
Jexper Holmen
Dansk komponist uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Ib Nørholm og Ivar Frounberg. Jexper Holmen er kendt for sit kompromisløse udtryk og sin store stilistiske variation, der spænder fra en ekstremt brutal og konfronterende dyrkelse af det demonstrativt uskønne – selv har han brugt det rammende ord “kammerpunk” – til nænsomme, blide og meditative værker, der nærmest kan betegnes som ambientmusik.
Aleksandra Gryka
Polsk komponist hvis arbejde er stærkt influeret af en interesse i naturvidenskab og især kvantefysik. Dette kommer til udtryk i abstrakte og konfrontatoriske værker, der ofte kombinerer en bred vifte af akustiske instrumenter med skarp elektronisk dissonans. Gryka udgav i 2021 albummet, der, meget typisk for Grykas værk, bærer den mystiske, neologistiske titel “Interialcell”.
Michael Hope
Britiskfødt komponist og performer basseret i Danmark, hvis arbejde strækker sig fra værker skrevet til soloinstrumenter til store orkesterværker. Michael Hopes værker er typisk konceptuelle og indeholder ofte elementer fra eksperimenterende teater. Han er blandt andet interesseret i en reevaluering af selve performancesituationen, og i at undersøge forholdet mellem brug og misbrug, overforbrug og spild, i vores forhold til produktionen og konsumptionen af medieindhold.
Julie Østengaard
Dansk lydkunstner, elektronisk komponist og performancekunstner uddannet ved Syddansk Musikkonservatorium. Julie Østengaard arbejder med lyd som et skulpturelt fænomen, og er interesseret i at udforske forholdene mellem lyd og rum, performer og publikum, krop og teknologi. Interessen for teknologi kommer blandt andet til udtryk i værker, der benytter algoritmen som medkomponist, og et værk som Ode to the mobile phone (2021), hvor publikums telefoner fungerer som højtalere.
Bestillingen af Almænsk er støttet af Statens Kunstfonds Legatudvalg for musik.