Helle Thorning-Schmidt - om at være den første, feminisme og fremtiden
MeToo, sexchikane og søstersolidaritet – Danmarks første kvindelige statsminister om ansvaret for ligestilling og om arven til de yngre generationer.
Mød Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, i Dronningesalen. Thorning-Schmidt gæster Diamanten med sin omdiskuterede og anmelderroste bog, Blondinens Betragtninger, hvor hun deler sine perspektiver på debatten om køn, feminisme og #MeToo.
Feministen, der blev statsminister
Helle Thorning-Schmidt har som Danmarks første kvindelige statsminister prøvet at være en magtfuld kvinde i et mandsdomineret univers. Thorning-Schmidts erfaringer om vejen til magten og den modstand hun har mødt på grund af sit køn, er afsæt for Blondinens Betragtninger. Med både hardcore statistik og anekdoter fra magtens minefelt analyserer Thorning-Schmidt fortidens fejl og de muligheder og udfordringer, som præger vores tid. Samtidig spørger Thorning-Schmidt sig selv, om hun som statsminister og erklæret feminist gjorde nok for at understøtte ligestillingsdagsordenen i sin tid som statsminister.
Konkrete bud på en verden uden sexisme og kønsdiskrimination
For Helle Thorning-Schmidt er feminisme frihed, og derfor skal den patriarkalske samfundsstruktur udfordres – eksempelvis bør ældre generationer lytte til og lære af yngre "woke" generationers tilgang til køn og seksualitet som flydende identitetsmarkører fremfor medfødte sandheder. I Blondinens Betragtninger ser Thorning-Schmidt frem med en række samfundsscenarier inspireret af blandt andet sine to børns bevidste omgang med kønsidentiteter:
"Jeg er modstander af det binære kassesystem, vi har. Vi bliver alle sammen mere fri, hvis vi kan være, som vi er. Vi skal have lov til at være kvinder på 100 forskellige måder og mænd på 100 forskellige måder. Feminismebrillerne kommer til at befri os alle sammen, hvis vi tager dem på."
Helle Thorning-Schmidt, ALT for Damerne, oktober 2021
Helle Thorning-Schmidt meldte sig 1993 ind i Socialdemokratiet og hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 1994. I 2005 blev hun Socialdemokratiets første kvindelige partiformand (person) og i 2011-2015 var hun Danmarks første kvindelige statsminister. Siden har hun blandt andet været direktør for Red Barnet International.