Fotografi af Katja Petrowskaja i naturen foran et stort hvidt hus
Portrætfoto at Katja Petrowskaja.

Foto: Sasha Andrusyk/Suhrkamp Verlag

Foto Talk: Katja Petrowskaja (UA) om Boris Mikhailov

Mød den ukrainske forfatter og essayist Katja Petrowskaja til en samtale om kunstens vilkår i en krigstid.

Katja Petrowskaja er en ukrainsk forfatter, opvokset i Kyiv i en russisktalende familie. Hun skriver på tysk og er oversat til over 30 sprog - senest er essaysamlingen Fotografiet så på mig udkommet på dansk. 

Denne aften vil hun sammen med fotokurator Charlotte Præstegaard Schwartz og direktør for Det Danske Kulturinstitut, Camilla Mordhorst, diskutere, hvordan krigen mod Ukraine også påvirker kunstscenen. 

Samtalen tager udgangspunkt i Diamantens aktuelle fotoudstilling Ukrainian Diary - Fotografi af Boris Mikhailov fra 1966 til i dag.  

"I de seneste syv år har jeg hver tredje uge – i valsetakt og som modvægt til mediernes marchrytme – skrevet en tekst ud fra et billede efter eget valg. Billeder strømmer ind over os alle vegne fra: aviser, bøger, plakatsøjler, udstillinger, fra smartphonen og fra nettet. At skrive om et enkelt foto var mit forsøg på at standse op og dvæle. Jeg ville bremse inflationen af billeder, ikke på verdensplan, men for mit eget vedkommende, som om iagttagelsen var en langsom og lidt gammeldags proces. I den forbindelse handlede det om møder med det visuelle: krigen i Ukraine, kvindekroppens symbolværdi eller en sky på himlen. I tidens løb er de punktvise klummer blevet til en sammenhængende tekst, en dagbog af eftertænksomhed."

- Katja Petrowskaja

Medvirkende

Katja Petrowskaja

Katja Petrowskaja (f. 1970, Kyiv), er tysk-ukrainsk forfatter og har siden 1999 boet i Berlin. Fotografiet så på mig er essays, der i 2015-2021 har været bragt i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. De tager udgangspunkt i fotografier af så forskellige motiver som de spøgelsesagtige blomster i ”Tjernobyl-herbariet”, en ukrainsk minearbejders ansigt eller et syrisk flygtningepar, der går i land på Lesbos. Sammen udgør de en koncentreret historie om nutiden, der tit peger tilbage i tid.

Charlotte Præstegaard Schwartz

Kunsthistoriker og fotokurator, Det Kgl. Bibliotek 

Camilla Mordhost 

Direktør for Det Danske Kulturinstitut, gennem sit virke dybt involveret og engageret i kulturformidling og udveksling mellem Ukraine og Danmark. Har i mange år været med til at fremme dansk kultur internationalt og særligt styrke den generelle kulturudveksling mellem Danmark og udlandet. 

I samarbejde med

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Flere arrangementer