Destruktion og samlermani. Danske forfatterarkiver
KUN FOR DIAMANTKLUBBEN: Vær med til at dykke ned i Det Kgl. Biblioteks håndskriftsamling og i debatter om danske forfatterarkiver.
Hvad er vigtigt at gemme for eftertiden? Med udgangspunkt i antologien Danske forfatter-arkiver (2021) dykker vi ned i debatter om danske forfatterarkiver. Vi skal blandt andet høre om håndskriftsamlingen på Det Kgl. Bibliotek, der er landets største samling af arkiver efter danske forfattere.
Det har dog ikke altid været almindelig skik og brug at indsamle nulevende eller nyligt afdøde forfatteres papirer. Med udgangspunkt i antologien Danske forfatterarkiver (2021) præsenteres debatter og slagsmål i det 20. århundrede. Vi skal blandt andet høre om etableringen af Georg Brandes-arkivet i 1912, som den verdensberømte danske kritiker var ret forbeholden overfor, og om Johannes V. Jensens store afsky for ”litteraturens bedemænd”. Forfatteren Peter Seeberg ønskede derimod at lave et ”totalarkiv” på Hald Hovedgård i Jylland, hvorimod den nulevende digter Klaus Høeck systematisk brænder sine manuskripter i sin baghave på Fyn.
Seniorforsker Thomas Hvid Kromann fra håndskriftsamlingen fortæller og fremviser udvalgte forfatteres bevarede manuskripter og breve fra håndskriftssamlingen og om de indimellem ganske kuriøse fund, arkiverne gemmer på: For nyligt blev der - ganske overraskende - fundet en urne med aske, en hårlok og andre jordiske rester i Brandes-arkivet.