"Hemmelige" interviews gemmes til fremtidens forskning
Det Kgl. Bibliotek indgik i 2019 år en aftale om at bevare en række samtaler med markante danskere, og det særlige er, at de først vises efter hovedpersonernes død.
Udgivet 07. august 2020 | Opdateret 13. juli 2023
Samtalerne er et projekt, som journalist Mikael Bertelsen har sat i søen, og forleden blev det første interview under titlen ’Det sidste ord’ sendt på TV 2. Det var med Bent Fabricius-Bjerre, som gennem sit 95 år lange liv berigede den danske kulturhistorie med sin musik.
De 50 minutter, der blev vist, er en sammenklippet version af en længere samtale. Der er derfor et større materiale, som kan tilgås i fremtiden, fordi biblioteket ligger inde med hele optagelsen. Det kan dog først ske 20 år efter personens død.
Vicedirektør med ansvar for digital kulturarv og medier, Tonny Skovgård Jensen, forklarer:
Den rolle, vi normalt udfører ubemærket i baggrunden, når vi indsamler og bevarer kulturarv som for eksempel tekst og musik, blev meget fysisk og konkret, i det øjeblik hvor Bent Fabricius-Bjerre ved udsendelsens start skrev under på, at Det Kgl. Bibliotek må opbevare hele råmaterialet til samtalen. Hans mange værker bevarer vi allerede, og nu også denne helt særlige afsluttende samtale i sin helhed. Vi sikrer, at det hele er tilgængeligt for fremtidens øjne og ører - det bliver en del af deres kulturarv, på samme måde som det er en del af vores.'
Tonny Skovgård Jensen uddyber, at det er en af bibliotekets kerneopgaver at sikre kulturarven, så forskere og andre, som skal lave research, har adgang til relevant materiale og dokumentation, også når der er gået mange år, og materialet måske er svært eller umuligt at finde andre steder. Adgang der kan påvirke fremtidens syn på og opfattelse af for eksempel en historisk kulturpersonlighed og dennes bidrag til kulturarven.
Optagelserne opbevares, så kun nogle få ansatte på Det Kgl. Bibliotek har adgang til dem. Selv en vicedirektør som Tonny Skovgård Jensen kan ikke tilgå dem, selvom han skulle få lyst til en snigpremiere.
Mere om vores rolle i forbindelse med ’Det sidste ord’
Er du blevet nysgerrig på mere viden om bibliotekets rolle og interesse i samarbejdet, er der mere viden at hente:
- Podcast fra MediaWatch Q&co Uge 6 med interview med Mikael Bertelsen
- "Mikael Bertelsen laver nyt, hemmeligt projekt med TV 2", Politiken, 31. januar 2020
- Interview i 'News og Co.' på TV 2 News, mandag 3. august 2020 kl. 16-18 (indslaget starter kl. 16.30) (kan ses via TV 2 play)
- Artikel i fagbladet 'Journalisten' tirsdag 4. august 2020
- Programmet 'Kræs' på Radio 4, kl. 17.30 ca. 6. august 2020