Fra Fjaltring til Nuuk

Samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og Grønlands Nationalmuseum sikrer Tuukkaq Teatret, en hjørnesten i grønlandsk teaterhistorie, for eftertiden. Samlingen placeres i Grønland.

Fotografi af indgangen til Tuukkaq teatret.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Udgivet 02. oktober 2024 | Opdateret 15. november 2024

Grønlands første professionelle teater og første offentligt anerkendte teaterskole, Tuukkaq Teatret, der lå i Fjaltring i Lemvig i Danmark, er blevet sikret for eftertiden igennem et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu. Teatrets arkiv er nu kommet til Grønland, og direktøren for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Daniel Thorleifsen siger:

"Tuukkaq Teatret var en vigtig kulturinstitution i en brydningstid i Grønlands historie, da man begyndte at insistere på genskabelse og fortsættelse af inuits traditioner og skikke, som var ved at forsvinde i daniseringspolitikken. Her blev tillige uddannet de første grønlandske skuespillere, og det spillede en stor rolle i skabelsen af moderne grønlandsk teater. Derfor er vi overordentlig glade for at vi nu kan få sikret arkivalier og genstande for eftertiden."

Et vigtigt arbejde for Inuit-folket

Tuukkaq Teatret blev stiftet 1. september 1975 af nordmanden Reidar Nilsson (1945-2024) og Elin Nilsson (1936-2017). Allerede i november 1975 blev teatret godkendt som uddannelsessted af Grønlandsministeriet. Teatret udviklede en teaterform, der inkorporerede trommedans, sang og maskearbejde. 

Det er skuespiller Bendo Schmidt og Erninguaq Poulsen, der var en del af Tuukkaq Teatret, som har overdraget samlingen. Bendo Schmidt spillede Havets Moder i teatrets første forestilling: "Inuit". Forestillingen kom på turné, og var en del af det første "Inuit Circumpolar Council" i Alaska i 1977, og det var ikke uden dramatik: 

”På vej til det historiske møde måtte truppen nødlande, men blev mødt af en shaman, der overrakte en hvalknogle, med et mande- og kvindehoved til Reidar Nilsson med ordene: Dit arbejde bliver vigtigt for Inuit-folket” fortæller Erninguaq Poulsen. Knoglen er bevaret og en del af donationen af billeder, film, manuskripter, noter, plakater og masker fra teatret.

En teaterhistorisk hjørnesten

Tuukkaq Teatret, der var aktivt frem til 1994, blev en vigtig stemme i forhold til udviklingen af urbefolkningsteater flere steder i verden, herunder flere samiske grupper, der havde forbindelse til Tuukkaq Teatret. 

På Det Kgl. Bibliotek har vi længe været opmærksom på samlingen i Fjaltring, og seniorforsker Anna Lawaetz, der er ansvarlig for teatersamlingen fortæller, at det var en hurtig indsats, hvor også Nordisk Teaterlaboratoriums leder Per Kap indgik som partner, der gjorde, at samlingen kunne sendes til Grønland, hvor den indgår som en teaterhistorisk hjørnesten.

I Grønland vil samlingen blive ordnet og registreret og efterfølgende stillet til rådighed for offentligheden i Nuuk.

Kilder

Peripeti. årg. 16 Nr. S7 (2019): Grønlands teaterhistorie - på vej